Soesjes Basisrecept

Soesjes zijn toch wel het meest veelzijdige baksel wat je kunt bedenken. Te vullen met simpel slagroom, alle soorten pudding, ragout, kruidenkaas, je kunt er alle kanten mee op.

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180)

Doe het water, de boter en het zout in een pan en breng het aan de kook.
Als alle boter gesmolten is voeg je in 1 keer de bloem toe en roer met een houten lepel.
Wanneer alle bloem is opgenomen blijf je stevig roeren tot het deeg als een bol van de bodem los laat.
Roer dan nog 1 minuut door en haal de pan van het vuur.

Doe het deeg in een kom en laat een paar minuten afkoelen. Voeg dan 1 voor 1 de eieren er door, blijf steeds goed stevig roeren met de houten lepel tot het ei volledig is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Doe dit redelijk snel zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Bekijk vanaf ei nr 5 hoe ver het deeg is. Soezendeeg is glanzen en vloeiend maar loopt niet uit als je er een bergje van maakt. Laat desnoods ei nr 6 achterwege.

Maak nu op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat met twee lepels kleine bergjes deeg.
Je kunt natuurlijk ook mooie vormpjes maken met een spuitzak, maak in dat geval met een natte vinger het laatste puntje op het deeg plat tegen het verbranden. Hou onderling voldoende afstand, de soesje gaan nog rijzen.

Zet de bakplaat in de oven en verlaag na 5 minuten de temperatuur naar 170 (150) graden. Open de deur niet voordat de soesjes mooi licht bruin zijn, anders zullen ze in elkaar zakken. De baktijd is 25-30 minuten.

Laat de soesjes volledig afkoelen voor je ze vult. Vullen kan door de soesjes half open te knippen of door een gaatje in de bodem te maken en daar met de spuitzak vulling in te spuiten.



Boodschappenlijstje



  • 4 dl Water

  • 160 gr Boter

  • 200 gr Bloem

  • 6 Eieren

  • 1/2 tl zout






Bereidingstijd



  • Ongeveer 10 min voorbereiding

  • Ongeveer 30 minuten oven

  • Ongeveer 2 uur afkoelen






Benodigdheden



  • Houten lepel

  • Steelpan
  •              
  • Oven